Overzicht Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
12+
Beeld: Jan Hoek
De Toneelmakerij_RabbitHole_JanHoekweb
12+

Rabbit Hole

The Truth is Out There

De Toneelmakerij / Theater Sonnevanck

Beeld: Jan Hoek
De Toneelmakerij_RabbitHole_JanHoekweb
Speelperiode

mrt en apr '24

80 minuten
Theater

Overzicht

Is de aarde plat? Bestaat corona wel? Is 9/11 verzonnen door de Amerikaanse overheid? Wordt de wereld geregeerd door als mensen vermomde hagedissen? Allemaal vragen die online rondspoken en zo ook de offline realiteit binnensluipen. Ook in de wereld van jongeren. Gewauwel van internet gekkie’s voor de een maar waarheid voor de ander die gelooft in deze alternative facts. Hoe worden jongeren de diepe krochten van het internet in gezogen? Vinden ze online de verbinding die ze offline moeten missen? Rabbit Hole van de Toneelmakerij en Theater Sonnevanck is een interactieve voorstelling dicht op de huid van de tijd. In deze unieke cross-mediale omgeving zijn de grenzen tussen on- en offline volledig vervaagd. Via hun mobiele telefoons maakt het publiek onderdeel uit van de chatfora, waar de geïsoleerde Samy zich op begeeft. Volg je hem into the Rabbit Hole? Of blijf je erbuiten?

Wat zijn zus Hanna en zijn moeder ook proberen, Samy komt zijn kamer niet uit. Hij gaat niet meer naar school, komt niet naar beneden om te eten en ook bij zijn klasgenoten geeft hij niet thuis. Iedereen kan roepen, smeken of schelden wat die wil, maar in Samy is geen beweging te krijgen. Hij zit nachtenlang achter zijn computer te gamen en trekt zich terug in een groeiende online community. De digital space is zijn uitweg uit een dagelijkse realiteit van pesten, antisemitisme en een gebroken gezin. Terwijl de buitenwereld zich één voor één van hem afkeert, wordt Samy online wél gezien. Daar maakt hij nieuwe vrienden: Neo17 en zijn aanhangers. Zij leren Samy over the Red Pill en trekken hem steeds dieper into the Rabbit Hole. Hanna, die intussen steeds actiever wordt in de linkse hoek van het internet, vindt het belachelijk dat haar broertje zich zo in laat pakken door dat stelletje wappies. Onzin, zegt Samy. Neo17 en zijn medestanders zijn geen wappies, maar truthseekers. En trouwens: zijn al die activisten waar Hanna zich mee inlaat niet net zo extreem? De ooit hechte Samy en Hanna komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, opgejut door hun online bondgenoten. Valt er nog een brug te slaan tussen hun parallelle werkelijkheden of zijn ze voorgoed uit elkaar gedreven?

De Nederlandse première van Rabbit Hole is op 1 maart 2024 in de Krakeling in Amsterdam. Voor het interactieve gedeelte van de voorstelling, werken de Toneelmakerij en Theater Sonnevanck samen met het Innovation:Lab van Theater Utrecht. In seizoen 2022-2023 wordt de internationale versie van Rabbit Hole gemaakt, in een coproductie van de Toneelmakerij met Akademie für Theater und Digitalität uit Dortmund, het Oostenrijkse Schäxpir Festival en het Ars Electronica Centrum in Linz, alwaar de wereldpremière plaatsvindt op 17 juni 2023.

Rabbit Hole maakt onderdeel uit van het Europese project ACuTe, een samenwerking tussen 14 partners uit 10 landen, over nieuwe technologie en theater en wordt mede gefinancierd door Creative Europe.

Highlights

Publiek neemt - met zijn eigen mobiele telefoon – op unieke wijze deel aan de voorstelling.

Imponerend digitaal decor trekt je mee in het virtuele konijnenhol.

Een actueel thema: de rol van de online-wereld in complottheorieën.

Nieuwe voorstelling van het team van de succesvolle voorstelling Snowflake.

De eerste coproductie van de Toneelmakerij en Theater Sonnevanck.

Educatie

Cultuurbeleving

In een workshop ontmoeten filosofie, theater en techniek elkaar. We bouwen een deepfake van een politicus naar keuze en laten hem of haar precies dat zeggen wat wij graag zouden willen. We onderzoeken onze wereldleider als een theatraal personage. Hoe beweegt ons personage, hoe denkt hij of zij, wat drijft hem of haar? We oefenen onze fake eerst live en dan bouwen we de benodigde digitale applicatie. Dit vormt een opmaat naar een gesprek over de invloed van bubbels, cookies en deepfakes op ons leven en de democratie.

Verkoopinformatie

Leeftijd12+
OnderwijsVO klas 1VO klas 2VO klas 3VO klas 4VO klas 5VO klas 6
DisciplineTheater
Speelperiodemrt en apr '24
Tijdsduur80 minuten
Speeloppervlakte

10 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

geen max. aantal bezoekers / max. 250 leerlingen

Credits

De Toneelmakerij

Theater Sonnevanck

Tekst Daniel van Klaveren
Regie Paul Knieriem
Dramaturgie en internationale samenwerking Paulien Geerlings
Spel Tomer Pawlicki en Gonca Karasu

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

STIP voorkant