Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
5+
Beeld: Jan Hoek
De Toneelmakerij - Poppenkast © Jan Hoek.jpg
5+

Poppenkast

Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!

De Toneelmakerij

Regie: Paul Knieriem

Beeld: Jan Hoek
De Toneelmakerij - Poppenkast © Jan Hoek.jpg
Speelperiode

jan t/m mrt ‘23

50 minuten
Beeldend theater

Overzicht

Poppenkast is een voorstelling vol smeuïge poppenkast-ingrediënten. Gordijntjes die open- en dichtgaan. Katrijn die Jan Klaassen flink mept met pan of deegroller. Gegriezel bij Pierlala en de Draak in het bos. En natuurlijk: “Pas op, Jan Klaassen, kijk achter je!” Tegelijk biedt Poppenkast een licht satirische blik op de actualiteit met als hamvraag: welke verhalen mag en wil je nog vertellen? En waarom kan niet gewoon alles bij het oude blijven?

De poppenkast van de familie Rozenwater trekt eeuwenlang door stad en land. En al die jaren spelen Jan Klaassen, Katrijn, Pierlala en de Draak de sterren van de hemel. Maar de tijden lijken veranderd; de poppenkast trekt te weinig publiek en brengt geen geld meer op. De poppen doen waar ze zin in hebben en laten zich niet meer besturen. Luisteren doet al helemaal niemand meer. Meneer Rozenwater ziet geen andere uitweg en zet de poppenkast, poppen én verhalen te koop. Juffrouw Beddengoed, van de plaatselijke poppenbescherming, grijpt in. Ze gunt de poppen hun oude dag en stuurt ze met pensioen. Maar de poppen willen helemaal niet naar een rusthuis. Ze komen in opstand en eisen de regie over hun eigen poppenkast op.

Highlights

Poppenkast nodigt uit om gesprek te gaan over de waarde van oude verhalen en tradities

De tekst wordt geschreven door gerenommeerde tekstschrijver Ad de Bont

Actrice Denise Aznam is bekend van TV en film met Ninja Nanny, De Oost en De grotere slijmfilm. Ze speelde bij de Toneelmakerij in Verzetsgroep Noord, Woestijnjasmijntjes en Eet je bord leeg

Floyd Koster speelde eerder bij gerenommeerde gezelschappen als De Gemeenschap, BonteHond, Theater Sonnevanck, Het Filiaal theatermakers en de Nederlandse Reisopera

Educatie

Cultuurbeleving

Lesmateriaal Pimp de Poppenkast: Jan Klaassen en Katrijn werken al eeuwen keihard aan hun poppenkast. Is dat allemaal nog wel van deze tijd? Juffrouw Beddengoed van de BTDVP (De Bond Tegen Discriminatie Van de Poppenkastpop) vraagt de kinderen om hulp. De klas helpt juffrouw Beddengoed door nieuwe verhalen voor de poppenkast te maken. Workshop PO Pas op voor de koekenpan! Wat zegt Jan Klaasen net voordat hij iets vreselijks doms doet? Hoe gebruik je, net als Katrijn, een koekenpannetje om je zin te krijgen? Leer praten en bewegen als de beroemdste poppenkastfiguren. Speel daarna je eigen poppenkastscène in een reuze poppenkast. In een ouder-kind workshop De poppenkastspeler was een multitasker: lichttechnicus, muzikant, verteller en poppenspeler ineen. In de ouder-kind workshop verdelen we de taken en laten we één oud verhaal met vele handen tot leven komen.

Kerndoelen

1, 2, 3, 54, 55 en 56

Verkoopinformatie

Leeftijd5+
OnderwijsGroep 3Groep 4Groep 5
DisciplineBeeldend theater
Speelperiodejan t/m mrt ‘23
Tijdsduur50 minuten
Speeloppervlakte

7 x 7 x 5

Maximum aantal bezoekers

geen max. bezoekers / max 175 leerlingen

Credits

De Toneelmakerij

Regie Paul Knieriem
Tekst Ad de Bont
Spel Denise Aznam, Floyd Koster

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191