Profiel Interview Voorstellingen

SALLY Dansgezelschap Maastricht

Danst, ontmoet, inspireert

SALLY - algemeen beeld - Tycho Merijn (6).jpg

Profiel

SALLY Dansgezelschap Maastricht produceert, innoveert en presenteert dans voor een jong publiek vanaf 2 jaar. In en vanuit Maastricht creëert SALLY met dansers en topchoreografen uit binnen- en buitenland virtuoze dansvoorstellingen en -ontmoetingen.

Onder artistieke leiding van Stefan Ernst vertelt SALLY met dans actuele en maatschappelijke verhalen. SALLY gelooft in de veranderkracht van dans. Dans laat je hart een sprongetje maken en nieuwe energie door je lichaam stromen. Zo brengt het dansgezelschap eerst de mensen en vervolgens de toekomst in beweging. Dans jij met hen mee op weg naar een nieuwe morgen?

Thirza credit Jean-Pierre Geusens- Focus 22 WEB

Interview: Thirza Riphagen

“Ik word zo gelukkig van hoe puur kinderen op dans reageren,” vertelt Thirza Riphagen. “Je moet iets met hun interactie doen, waardoor het meteen heel spannend wordt voor mezelf als danser. Zeker als het publiek heel dicht op de dansers zit, wat bij veel voorstellingen van SALLY het geval is.”

Thirza Riphagen volgde de opleiding Urban Contemporary/JMD aan de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens haar studie liep ze stage bij SALLY Dansgezelschap Maastricht en vervolgens trad ze als danser toe tot het tableau. Na een jaar van repetities en voorstellingen ging ze aan de slag in SALLY’s Danslab, de danswerkplaats voor een nieuwe generatie makers, om zich verder te ontwikkelen tot choreograaf: “Tijdens een repetitie kwam ik tot het besef dat ik meer wilde dan alleen dansen. Ik loop over van ideeën en heb het jonge publiek zo veel te vertellen. Onder de begeleidende vleugels van Krisztina de Châtel maakte ik twee choreografieën die onderdeel werden van de voorstelling DANSLAB on tour #1. Het was heel spannend om mijn werk te delen met het publiek. Met Kubus verbaasde ik jongeren over de ongekende mogelijkheden van het lichaam. En het thema van Offline, de impact van de smartphone op de jeugd, was heel herkenbaar voor jongeren.”

Als vierjarige begon Thirza Riphagen zelf met dansen en toen ze acht jaar oud was, wist ze dat ze danseres wilde worden. Ze vindt dans heel belangrijk voor kinderen: “Met dans kun je een verhaal op een andere manier zonder woorden vertellen. Door te bewegen kun je dingen loslaten en nieuwe dingen toelaten. Daardoor kun je dingen verwerken en komt je creativiteit los.” Dit speelt nog steeds een rol in haar werk, als danser én als choreograaf: “Ik ben iemand die heel sterk naar mijn lichaam luistert en ik vertrouw op mijn instinct. En daarnaast ben ik een tikje eigenwijs. Als je mij een choreografie geeft, kan ik het niet laten om daar een eigen draai aan te geven. Noem mij maar een maker-danser. Tijdens mijn ontwikkeling als choreograaf heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om in al mijn creatieve eigenwijzigheid dicht bij het onderwerp te blijven. De impact op een jong publiek is veel groter als de lijn van het thema van de voorstelling zuiver blijft.”

Voor DANSLAB on tour #2 maakt Thirza Riphagen in SALLY’s Danslab een nieuwe choreografie over de impact van zwijgen: “Het bijzondere aan de DANSLAB on tour-voorstellingen is dat ze worden afgesloten met een videogame waaraan écht iedereen, dansers en publiek, meedoet. Dat is elke keer weer een onvergetelijke belevenis. Ik kijk ernaar uit om ook bij DANSLAB on tour #2 deze bijzondere ervaring te creëren.”

Voorstellingen - SALLY Dansgezelschap Maastricht