Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
8+
Beeld: Jan Hoek
1000+1 Nacht _ de Toneelmakerij en Sadettin K _ Jan Hoek. verkleind
8+

1000+1 Nacht

Laat je betoveren

De Toneelmakerij

Sadettin K

Beeld: Jan Hoek
1000+1 Nacht _ de Toneelmakerij en Sadettin K _ Jan Hoek. verkleind
Speelperiode

half okt '23 t/m begin jan '24

90 minuten
Theater
Grote zaal

Overzicht

De verhalen van Duizend-en-een-nacht kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals Aladdin, Sinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Voor iedereen vanaf acht jaar! 

Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dobberen ze langs onbewoonde eilanden en dwalen ze door sprookjessteden. Het ziekenhuis en de fantasiewereld lopen steeds meer door elkaar. Wat zeker is: zonder de deskundigheid van de artsen zal Layla niet beter worden, maar zonder de liefdevolle verhalen van haar vader ook niet.

Sadettin Kırmızıyüz: “Ik heb enorm veel zin in deze voorstelling, omdat het een rijke aanvulling is op de verhalen die mijn kinderen al kennen. Naast Roodkapje nu ook Sinbad, naast Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen nu ook Ali Baba en de Veertig Rovers. Ons land, maar ook ons gezin, is een mengelmoes van culturen en verhalen en met deze voorstelling draag ik daar graag een steentje aan bij.” 

Paul Knieriem: “Iedere ouder weet hoe belangrijk het is om zijn of haar kind 's avonds voor te lezen. Niet omdat het belangrijk is, of goed voor de opvoeding, maar omdat het zo'n fijn intiem moment is wat je samen deelt. Ik hoop dat deze voorstelling dezelfde intimiteit heeft als het vertellen van een mooi verhaal vlak voor het slapengaan.”

In de pers

Een slim in elkaar gezet en vooral heerlijk gespeelde ode aan de helende kracht van de verbeelding. Wikkel je bij verdriet in een warme deken én een bont verhaal, benadrukken de makers. En bij paniek en ongeluk is het best troostrijk (even) te geloven dat achter alles een verteller zit.”
Annette Embrechts
Volkskrant
Dankzij het vrolijke spel van vooral Denise Aznam die in dikmaakpak een heerlijke parodie op een schoonmaker speelt, en een Aladdinachtige timmermansleerling, blijft de voorstelling licht met een diepere laag.”
Lorianne van Gelder
Parool
Op een speelse manier verweven de verhalen zich met elkaar en bewegen de personages zich dwars door de verschillende lagen heen. Schrijver Sophie Kassies en regisseur Paul Knieriem laten hiermee op een mooie manier de kracht van theater zien aan een jonge doelgroep.”
Eva van der Weerd
Theaterkrant
De voorstelling ‘1000+1 nacht’ laat nog eens zien dat het Nederlandse jeugdtheater kinderen niet met zijden handschoenen aanpakt.”
Shira Keller
NRC

Highlights

De wereldberoemde klassieker Duizend-en-één-nacht bewerkt tot duizelingwekkend hedendaags muziektheater.

Een van de beste vertellers van Nederland, Sadettin Kırmızıyüz, neemt het publiek mee op avontuur.

Educatie

Cultuurbeleving

Verhalen leven overal: in je opa, in dierbare herinneringen, in voorwerpen die al jaren op de schoorsteenmantel staan. Alle leerlingen die met hun klas de voorstelling bezoeken, krijgen een magisch schrijfschrift waarin we deze verhalen tot leven wekken.  

Naast het lesmateriaal is er een Sheherazade-schrijfworkshop beschikbaar voor scholen en theaters. Zo verzamelen we verhalen uit alle windstreken en vertellen we ze door. De mooiste verhalen komen in een luisterboek dat wordt voorgelezen door de acteurs van 1000+1 nacht. Het luisterboek wordt gratis aangeboden aan de kinderen in de plaatselijke zieken- en Ronald McDonald-huizen. 

Kerndoelen

1, 2, 5, 8, 10, 11, 12, 34, 54, 55 en 56

Verkoopinformatie

Leeftijd8+
OnderwijsGroep 6Groep 7Groep 8VO klas 1VO klas 2
DisciplineTheater
SoortGrote zaal
Speelperiodehalf okt '23 t/m begin jan '24
Tijdsduur90 minuten
Speeloppervlakte

12 x 10 x 14

Maximum aantal bezoekers

geen max. aantal bezoekers / max. 450 leerlingen

Credits

De Toneelmakerij

Sadettin K

Sadettin Kırmızıyüz is een hedendaagse verteller die – met humor en zelfspot – het maatschappelijke combineert met het persoonlijke. Hij maakte naam met voorstellingen over zijn familie rond thema’s als identiteit, migratie en integratie. Met zijn voorstellingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen.

Tekst Sophie Kassies
Regie Paul Knieriem
Dramaturgie Paulien Geerlings
Compositie en sounddesign Kaveh Vares
Spel Sadettin Kırmızıyüz, Denise Aznam, Kyra Bououargane, Mark Kraan, Harun Balcı., Abdelkarim el Baz, Bitha Babazadeh
Decorontwerp Sacha Zwiers
Decorbouw Man met de hamer
Lichtontwerp Gé Wegman
Kostuumontwerp Jorine van Beek
Assistent kostuumontwerp Sara Schoon
Techniek Jos Koedood, Sophie de Hoop, Maurits Thiel, Shirley Versteeg
Met dank aan De Versterking

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191