Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
8+
Beeld: Joost de Haas
As you like it
8+

As you like it

Shakespeariaanse romcom over verliefd zijn

De Toneelmakerij

Circus Treurdier

Beeld: Joost de Haas
As you like it
Speelperiode

okt '22 t/m begin jan '23

95 minuten
Muziektheater
Familievoorstelling

Overzicht

Wanneer de nukkige Rosalinde en de dweperige Orlando elkaar voor het eerst zien bij een poetry slam is het liefde op het eerste gezicht. Zijn ze elkaars redding uit dit mistroostige bestaan? As you like it neemt je mee op een dwaaltocht door de Ardennen op zoek naar de ware liefde. Een voorstelling vol verwarring, verlangen, vermommingen en verkleedpartijen die afrekent met romantische clichés.

Rosalinde wordt samen met haar nichtje en hartsvriendin Celia het huis uit gezet. Ze vluchten het bos in. Uit angst voor struikrovers en andere griezels dost Rosalinde zich uit als jongeman. Ze gaan op zoek naar Rosalindes vader die ergens in de Ardennen een populaire naturistencamping runt met de dresscode “As you like it”! Een idyllische plek met vegetarische cuisine en knuffelige jamsessies bij het kampvuur. Ook Orlando slaat op de vlucht vanwege een vreselijke ruzie thuis. In het bos komen de jonge geliefden elkaar toevallig tegen. Maar Rosalinde houdt de boot af. Is Orlando wel echt verliefd op haar? Of is hij eigenlijk verliefd op zichzelf? Is iemand die gek is van verliefdheid überhaupt wel te vertrouwen?  Ontvlucht deze winter de benauwde stad, nestel je bij het kampvuur en warm je aan de melancholische zwijmelsongs van Circus Treurdier en de Toneelmakerij!

Highlights

Vrije bewerking van Shakespeares bekendste komedie voor jong en oud met goede muziek en humor

De acteurs Ellen Parren, Wart Kamps en Peter van Rooijen van Circus Treurdier zijn bekend van TV en theater

Veel aanknopingspunten voor een gesprek over liefde, genderidentiteit en zelfacceptatie

In de pers

heerlijke voorstelling waarin Shakespeare’s As you like it met groot gemak geschikt blijkt als familievoorstelling”
Jos Schuring
Scenes
De kracht van de jeugdtheaterbewerking van Shakespeares ‘As You Like It’ is de ongekende grapdichtheid en de lekker vet aangezette speelstijl”
Sander Janssens
NRC Handelsblad
“’As You Like It’ is een bomvolle en razendsnelle voorstelling”
Maartje Dammers
Kidsweek
Een onwaarschijnlijke mix van absurdisme, muzikale melancholie en geestige observaties over de werel”
Sonja de Jong
Haarlems Dagblad
Ontroerend is de manier waarop deze twee gebutste zielen langzaam naar elkaar toe groeien en elkaars medicijn blijken te zijn”
Vincent Kouters
De Volkskrant

Educatie

Cultuurbeleving

Voor deze voorstelling is een rijk pakket educatiematerialen met diverse invalshoeken beschikbaar, van verdieping tot vermaak. Voor het PO is er de lesbrief 'Love is merely a madness' waarmee met kinderen in gesprek wordt gegaan over liefde en verliefdheid. Wat is liefde nou eigenlijk en hoe herken je dat? Tijdens de workshop 'Het bezingen van de kleine dingen' bezingen ouders en kinderen de liefde voor elkaar. Op het gebied van participatie zoekt de Toneelmakerij stad en land af naar kinderen die de leukste moppen kinderen kunnen insturen. Want de nar is in de verhalen van Shakespeare natuurlijk een vaste gast. Met de 'As you like it do it yourself box' zijn een eigentijdse vertaling, soundtracks, rekwisieten te vinden waarmee 'As you like it' nagespeeld kan worden. Voor docenten in het VO is er een lesbrief die handvatten biedt voor een les over het schrijven van liefdesbrieven. De leerlingen kunnen ook meedoen aan een heuse versierworkshop 'Versieren vroeger en nu' met een historische knipoog naar Shakespeare’s bekendste liefdeswerken. Geschikt voor cultuurvakken, Maatschappijleer/Levensbeschouwing, Engels, Nederlands en overige talen.

Kerndoelen

PO: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 34, 37, 54, 55, 56. VO: 1, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 36, 38, 43, 48, 49, 50, 51, 52.

Verkoopinformatie

Leeftijd8+
OnderwijsGroep 6Groep 7Groep 8VO klas 1VO klas 2VO klas 3
DisciplineMuziektheater
SoortFamilievoorstelling
Speelperiodeokt '22 t/m begin jan '23
Tijdsduur95 minuten
Speeloppervlakte

12 x 10 x 14

Maximum aantal bezoekers

geen max. bezoekers / max. 450 leerlingen

Credits

De Toneelmakerij

Circus Treurdier

Dit Amsterdams muziektheatercollectief staat voor absurd, filosofisch en muzikaal theater met een maatschappijkritische ondertoon en een flinke dosis (bittere) humor én maakt televisie- en filmproducties, zoals de VPRO-serie TreurTeeVee. As you like it (8+) is het jeugdtheaterdebuut van Circus Treudier én hun eerste grotezaalvoorstelling.

Regie Paul Knieriem
Tekst William Shakespeare en Circus Treurdier; Jan-Paul Buijs, Ellen Parren, Peter van Rooijen
Dramaturgie Paulien Geerlings
Componist Wessel Schrik
Scenografie Janne Sterke
Lichtontwerp Gé Wegman
Kostuumontwerp Esmée Thomassen
Geluidsontwerp Maurits Thiel
Spel Alicia Boedhoe, Myrthe Huber, Wart Kamps, Vince van Neer, Ellen Parren, Peter van Rooijen, Dennis Rudge, Wessel Schrik, Rop Verheijen

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen