Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
6+
Beeld: Jan Hoek
De Toneelmakerij_Rijnreisje_JanHoekweb
6+

Rijnreisje

Een muzikale en beeldende reis zonder grenzen

De Toneelmakerij

Beeld: Jan Hoek
De Toneelmakerij_Rijnreisje_JanHoekweb
Speelperiode

feb t/m april '24

60 minuten
Beeldend theater
Muziektheater

Overzicht

Ga mee op reis langs de belangrijkste rivier van Nederland, de Rijn. En ontdek prachtige mythen en verhalen. Tegelijkertijd komen door het zakkende waterpeil ook de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering, overbevissing en vervuiling steeds meer aan het oppervlak. Dit veroorzaakt een kolkende vloed waarin romantiek en realiteit strijden om de eer. In Rijnreisje van multitalent en Mary Dresselhuys Prijs-winnaar Steef de Jong trekt alles in een bewegend schilderij aan je voorbij.

Twee zalmen zwemmen in de Rijn om stroomopwaarts in Zwitserland te paaien. We gaan mee op avontuur, een barre tocht van honderden kilometers. We varen langs het Waterdruppelballet, dat de ontstaansgeschiedenis van de rivier danst en horen de Sprekende Stenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien. We vervolgen onze route langs de grootste waterval van Europa en komen Lorelei tegen, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers weet te betoveren. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken? Drie spelers zingen, dansen en performen alles: de zalmen, de rivier, dorpen, steden, legendes, bewoners, toeristen, goden, nimfen, boten, stenen, dieren, fabrieken, een waterval en de zee. Dit alles met zo min mogelijk bestaande taal, maar gezongen in klanken en universele woorden die iedereen begrijpt.

In de pers

Rijnreisje laat de kracht van kinderlijke creativiteit zien”
Vincent Kouters
De Volkskrant
Rijnreisje is een adembenemende kijkdoos voor iedereen van zes jaar en ouder”
Hans Smit
Trouw
de grote blikvanger van deze productie is zonder meer het ingenieuze decor, dat nog het meeste wegheeft van een driedimensionaal prentenboek op reuzenformaa”
Sander Janssens
Theaterkrant
Onvergetelijke reis in bordkarton”
Maartje Dammers
Kidsweek

Highlights

Een muzikaal en toegankelijk theaterfeest.

Aansprekend en actueel thema: klimaatverandering.

Van het met-vijf-sterren-overladen multitalent Steef de Jong.

Educatie

Cultuurbeleving

Voor scholen en voor in de theaterfoyer is er het ‘Rijnreisje’-lespakket: een bouwpakket om de bedding van de Rijn voor even te verleggen naar het klaslokaal of de theaterfoyer. Net zoals de maker van de voorstelling, Steef de Jong, laat het publiek de verbeelding stromen. Ze gaan aan de haal met het verhaal en stoppen erin wat ze zelf leuk, spannend of belangrijk vinden, van meermin tot klimaatcrisis. En dan aan de slag met Steef de Jongs lievelingsmateriaal: karton. Daarnaast is er het ‘Rijnreisje’-spel dat bewustzijn over water en vervuiling stimuleert. De rivier de Rijn stroomt door het speellokaal. Met grote kartonnen zetstukken wordt het parcours van de zalm uitgezet. Slaagt de groep erin om de waterweg van de zalm weer vrij te maken en hem thuis te laten komen? Een spel waarin slim samengewerkt moet worden om alle obstakels voor de zalm uit de weg te ruimen.

Kerndoelen

1, 2, 5, 34, 39, 47, 54, 55 en 56

Verkoopinformatie

Leeftijd6+
OnderwijsGroep 3Groep 4Groep 5Groep 6Groep 7Groep 8
DisciplineBeeldend theaterMuziektheater
Speelperiodefeb t/m april '24
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

7 x 7 x 5

Maximum aantal bezoekers

geen max. aantal bezoekers / max. 200 leerlingen

Credits

De Toneelmakerij

Concept & regie Steef de Jong
Performance Lucas Schilperoort, Jip Bartels, Yung-Tuan Ku
Kostuums en decor Steef de Jong

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191