Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
7+
Beeld: Benning & Gladkova
Beeld De Baron van Munchhausen Foto Benning & Gladkova - staand 4x5.jpg
7+

De Baron van Münchhausen

Het wonderbaarlijke en sowieso waargebeurde verhaal

Theater Sonnevanck

Regie: Jip Vuik

Beeld: Benning & Gladkova
Beeld De Baron van Munchhausen Foto Benning & Gladkova - staand 4x5.jpg
Speelperiode

feb t/m apr '22

60 minuten
Muziektheater

Overzicht

Hiphop-theater collectief DIEHELEDING en Theater Sonnevanck brengen samen het waargebeurde verhaal van de Baron van Münchhausen. Een Duitse edelman die lang geleden héél belangrijk was in een of andere oorlog. Aan iedereen die het maar horen wil, vertelt hij over de wonderlijke avonturen die hij heeft beleefd: rappende soldaten, breakdancende paarden en fakenews kanonskogels die inslaan als de beat die dropt. De Baron is een held! Maar… is het allemaal wel echt gebeurd?

De Baron van Münchhausen is een man die zo waarachtig en overtuigend goed kan liegen, dat je af en toe vergeet dat je naar een leugenaar luistert. Wanneer is iets liegen en wanneer is het fantasie? Is liegen altijd slecht? En waarom de waarheid spreken, als je een wereld bij elkaar kunt liegen waar het veel leuker is?

De Baron van Münchhausen is een kleurrijke en muzikale familievoorstelling die zoekt naar de waarde van waarheid en de verleidelijkheid van het liegen. Want liegen onze helden, de beroemde rappers, vloggers en modellen op tv, niet ook allemaal een beetje?

Highlights

Gebaseerd op het wonderlijke en waargebeurde verhaal van de Baron van Münchhausen

Kinderen krijgen een programmaboekje, vol opdrachten, puzzels, testjes en vragen. Hiermee kunnen ze op een speelse manier, samen met hun ouders of leerkracht, over de thema's van de voorstelling napraten

In de pers

“DIEHELEDING is een eigentijds en eigenzinnig collectief, dat we zeker in de gaten moeten houden.””
Theaterkrant

Educatie

Cultuurbeleving

De Baron van Münchhausen laat leerlingen en leerkrachten op het puntje van hun stoel zitten. De wonderlijke avonturen van de Baron prikkelen de fantasie en verbeelding van de kinderen. Waarschijnlijk herkennen ze de lol van het vertellen van grote verhalen en de aandacht die je daarmee krijgt. Of kennen ze een klasgenoot die dit heel goed kan. Maar kun je dat zomaar doen? Ben je dan niet aan het liegen? We vinden het belangrijk dat kinderen via de educatie die we aanbieden actief een koppeling maken tussen de thematiek van de voorstelling en wat er in hun eigen leven speelt. Zo wordt de kijkervaring van de voorstelling ingebed in een groter geheel en een langer gesprek. Voor de leerkracht maken we daarom speelse en uitnodigende educatie om uit te voeren met de leerlingen rondom de thematiek van de voorstelling. Op deze manier zullen de leerlingen met een actieve houding kijken. Na de voorstelling kun je ontdekken of de leerlingen dingen hebben herkend in de personages en het verhaal, of juist niet. Vertellen de leerlingen zelf wel eens verhalen die niet helemaal zo gebeurd zijn zoals ze het vertellen? En is dat slecht? Hoe vinden ze het als anderen een verhaal vertellen dat je niet helemaal meer gelooft? De Baron van Münchhausen is een kleurrijke theatervoorstelling met hiphop, pruiken en veel sterke verhalen.

Kerndoelen

1, 2, 12, 34, 37, 54, 55 en 56 Thematiek: liegen, fantasie en de waarheid

Verkoopinformatie

Leeftijd7+
OnderwijsGroep 4Groep 5Groep 6
DisciplineMuziektheater
Speelperiodefeb t/m apr '22
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

8 x 8 x 5

Maximum aantal bezoekers

max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen

Credits

Theater Sonnevanck

Regie Jip Vuik
Spel Steven Ivo, Nick Livramento Silva, Annebel Overbeeke, Merel Pauw, Dalorim Wartes
Concept, tekst en muziek DIEHELEDING
Vormgeving Sanne Oostervink
Techniek Edwin Mol

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191