Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
10+
Beeld: Hanneke Wetzer
Het Laagland - Wil je een snoepje__foto Hanneke Wetzer.jpg
10+

Wil je een snoepje?

Een poëtische handleiding om niet te verdwijnen

Het Laagland

Beeld: Hanneke Wetzer
Het Laagland - Wil je een snoepje__foto Hanneke Wetzer.jpg
Speelperiode

nov ‘22

60 minuten
Theater

Overzicht

Zomaar drie meisjes op een bankje. Het is vakantie en er gebeurt helemaal niets. Totdat een van hen zegt: "Als een vreemde vraagt of je een snoepje wil… wat doe je dan?" Instinctief volgt de reactie: "OMG, dan zeg je: Nee!” Waarop er doorgevraagd wordt: "Maar wat als hij ook nog hele lieve puppy's heeft? En wat als… zijn kind in het ziekenhuis ligt en jij hem de weg moet wijzen?" Stel, je stapt toch in. Wat gebeurt er dan?

Wil je een snoepje? snijdt dátgene aan waar iedereen weleens over nadenkt, maar niemand graag over praat: de angst om meegenomen te worden. De voorstelling is een uitnodiging aan kinderen, ouders en leerkrachten om het daar juist wél over te hebben. Drie meisjes gebruiken de macht van hun fantasie om het monster in ieders hoofd op te zoeken. Ze laten hun vuisten zien, kijken het stinkende beest in zijn bek en bezweren zo hun angst; speels, spannend en humoristisch. Een poëtische handleiding om niet te verdwijnen, maar juist dapper te verschijnen.

Schrijver Annet Bremen groeide op in Nederlands Limburg en was acht toen Julie en Melissa verdwenen. Meisjes even oud als zij. Die zomer schreef ze in haar dagboek: “Vandaag hebben we een fietstocht met de klas. Ik mag niet mee, want mijn moeder vindt het te gevaarlijk.” Pas jaren later besefte Annet hoe de angst van toen er nog steeds was en wist ze wat ze wilde: een stuk daarover schrijven, en zo de angst ontmantelen.

Highlights

Belangrijk thema, de angst om meegenomen te worden, op speelse en poëtische wijze gebracht

Tijdens de eerste presentaties (bij Cultura Nova 2018) gaven scholen en familiepubliek de respons dat dit thema in deze voorstelling zo behapbaar en toegankelijk wordt behandeld

Regisseur Belle van Heerikhuizen maakte met dezelfde poëzie en speelsheid Sweet Sixteen en De Wereld & Ko, over zelfdoding en het verlies van een ouder

Annet Bremen schreef eerder de Laagland-voorstellingen FutureXpress, In het Zuiden ligt alles anders, FlikFlak en Dream On

In de pers

een ontwapenende blik op hoe kinderen omgaan met de ongrijpbare dreiging van grensoverschrijdend gedrag en ontvoering. Door de zorgvuldigheid, kwetsbaarheid én speelsheid waarmee de vriendinnen het onderwerp te lijf gaan sluit je ze onherroepelijk in je hart.”
Marijn Lems
Theaterkrant
een bijzonder krachtige en tegelijk aangenaam lichte jeugdvoorstelling over de grootste angst van alle jonge tieners en hun ouders: de kinderlokker. [...] Het knappe is hoe de makers de drie meisjes laten balanceren op allerlei grenzen. [...] Het aanstekelijke samenspel van de actrices maakt de ontspannen sfeer waarin dit onderwerp wordt besproken compleet.”
Vincent Kouters
De Volkskrant

Educatie

Cultuurbeleving

Ter voorbereiding op de voorstelling laat een educatiefilm de leerlingen op een speelse manier kennismaken met de drie actrices en zoomt in op het thema. Na de voorstelling is er optioneel een theatrale weerbaarheidsworkshop, in samenwerking met de Stichting Marietje Kessels. Thematisch sluit de voorstelling aan bij Oriëntatie op jezelf en de wereld en Mens en samenleving.

Kerndoelen

34, 35 en 54

Verkoopinformatie

Leeftijd10+
OnderwijsGroep 7Groep 8
DisciplineTheater
Speelperiodenov ‘22
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

8 x 8 x 4

Maximum aantal bezoekers

max. 250 bezoekers / max. 180 leerlingen

Credits

Het Laagland

Cast Adina Macpherson, Jennifer Welts & Marie-Mae van Zuilen
Regie Belle van Heerikhuizen
Tekst Annet Bremen
Dramaturgie Ludo Costongs
Decor Ruben Wijnstok
Kostuum Rebekka Wormann, Akelei Loos
Lichtontwerp Thierry Wilders
Beeld Hanneke Wetzer

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191