Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
coverfoto
Beeld: Joost Milde
Scènefoto 2 LR - Joost Milde voorstel staand

Het Sterrehuis

Een moedige zoektocht naar geborgenheid

Het Laagland

Beeld: Joost Milde
Scènefoto 2 LR - Joost Milde voorstel staand
Speelperiode

feb t/m mrt ’25

90 minuten
Theater

Overzicht

Het Laagland viert haar 25-jarig jubileum met de tournee-versie van de bekroonde voorstelling Het Sterrehuis. Deze ontroerende en poëtische voorstelling was dé festivalhit van Cultura Nova 2022. Een actueel verhaal over opgroeien in een kindertehuis en het zoeken naar je eigen plek, radicaal verteld vanuit het kinderperspectief.

In de voorstelling zien we vier Sterrehuis-kinderen die samen terugblikken op hun jeugd in het kindertehuis: Mea wil niets liever dan naar een pleeggezin, Frenkie zoekt zijn familie, Peet mist zijn moeder en Summer wil nooit meer terug naar huis. In een dromerig niemandsland bloeit een verhaal op van grote eenzaamheid en voorzichtige vriendschap waarin de fantasie steeds wordt doorbroken door de harde werkelijkheid.

Auteur Annet Bremen won met deze tekst de Kaas & Kappes Prijs 2023 en werd genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2023. Ze interviewde zowel medewerkers als kinderen die het voormalige kindertehuis in Heerlen van binnen en van buiten kennen. Hun herinneringen vormen de basis voor deze even indringende als lichte voorstelling, die is geregisseerd door regietalent Silke van Kamp en wordt gespeeld door een fantastische cast.

In de pers

Een stuk dat resoneert bij een kind van 60. DANK!”
Bezoeker
Deze voorstelling bewaar je in een kastje achter je ribben.”
Bezoeker
Voorstelling over kinderen zonder nestwarmte komt binnen. Fragiel en raak.”
Tuur Devens
Theaterkrant
Een even grappig en speels alsook grimmig en aangrijpend relaas over de loyaliteit aan falende ouders, het verlangen naar een thuis en het moeten auditeren voor pleeggezinnen.”
Annette Embrechts
de Volkskrant
Een aangrijpende karakterschets [...]. [Deze toneeltekst] tracht vooral te raken en te schuren, schoonheid en troost te bieden.”
Juryrapport Kaas & Kappes prijs 2023
In een zinderende taal die polyfoon, ritmisch, poëtisch, nooit zweverig en glashelder is, voert Bremen de lezer mee naar een weeshuis in Heerlen waar tussen 1945 en 1983 honderden kinderen werden opgevangen. (…) Bremens poëtische pen zalft de eenzaamheid en het verdriet niet weg. De poëzie triggert de verbeelding en, daardoor, de emoties van de lezer. Deze toegankelijke tekst snijdt in je hart.”
Juryrapport nominatie Toneelschrijfprijs 2023

Highlights

Het Sterrehuis ontving lovende recensies, is bekroond met de Nederlands-Duitse theatertekstprijs Kaas & Kappes 2023 en genomineerd voor Toneelschrijfprijs 2023.

Iedere regio in Nederland en Vlaanderen kent een ‘eigen’ Sterrehuis.

Een ontroerend universeel verhaal over in de steek gelaten kinderen.

Educatie

nvt

nvt

Verkoopinformatie

DisciplineTheater
Speelperiodefeb t/m mrt ’25
Tijdsduur90 minuten
Speeloppervlakte

10 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

geen max. aantal bezoekers

Credits

Het Laagland

Concept en tekst Annet Bremen
Regie Silke van Kamp
Spel Jantien Fick, Adina Macpherson, Scott Robin Jun & Marie-Mae van Zuilen

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191