Overzicht Educatie Verkoopinformatie Credits
Touch_verkleind
14+
Beeld: Nick van Tiem
DOX-YoungGangsters_DontWannaTouch_NickVan
14+

Don't wanna touch

Kwetsbaarheid in de hiphopscene

DOX

YoungGangsters

Beeld: Nick van Tiem
DOX-YoungGangsters_DontWannaTouch_NickVan
Speelperiode

okt t/m dec ‘23

60 minuten
Theater
Dans
Muziektheater

Overzicht

In de hiphopscene is sprake van een competitieve machocultuur, waarin weinig ruimte is voor kwetsbaarheid. De angst bestaat om voor queer te worden aangezien. Fysieke en emotionele intimiteit tussen mannen is niet vanzelfsprekend. In Don’t Wanna Touch onderzoeken DOX en YoungGangsters de angst voor, het verlangen naar en de betekenis van aanraking binnen de hiphopscene.

Hoe vanzelfsprekend is intimiteit? Waarom zijn sommige mannelijke dansers in de hiphopscene angstig voor een aanraking die seksueel of amoureus geïnterpreteerd kan worden, door het publiek of collega’s? Is de hiphopscene homofoob? Welk imago kun je verliezen? In Don’t Wanna Touch wordt de liefdevolle, gewelddadige, seksuele, sensuele, vriendschappelijke aanraking onderzocht. De jonge choreograaf Simon Bus is zelf onderdeel van de hiphopscene. Samen met de ervaren 'actietheater'-regisseur Annechien de Vocht van YoungGangsters en vijf performers maakt hij een spannende voorstelling waarin allerlei hokjes rondom intimiteit worden doorbroken.

Simon Bus is een nieuwe maker bij DOX. In zijn werk is het spel tussen controle hebben en controle verliezen een terugkerend element. Het uitgangspunt voor zijn werk is een mix van fascinaties voor het ongemak van het dagelijkse bestaan en de veer- en zeggingskracht van het lichaam

Highlights

Spannende mix van actietheater en hiphop.

Een voorstelling met ballen over je kwetsbaar op durven stellen.

Vervolg op de festival-hit Don't Wanna Fight van DOX en YoungGangsters.

Educatie

Cultuurbeleving

Er is een veelzijdig programma beschikbaar waaruit scholen en theaters hun eigen keuze kunnen maken. Van dansworkshop tot verdiepend nagesprek, van filmpjes, podcasts en artikelen op de interactieve educatie-pagina van DOX tot peer-to-peer over intimiteit. Al het materiaal nodigt uit tot een actueel gesprek over intimiteit, stereotyperend denken en kwetsbaarheid. Tijdens de 'stage fighting'-workshop staat het vergroten van zelfvertrouwen door middel van aanraking centraal. Goede timing, samenwerking en veiligheid staan voorop. Met verschillende vecht- en danstechnieken ontdekken de leerlingen hun kwetsbaarheid en leren ze elkaar te vertrouwen.

Kerndoelen

48, 49, 50, 51, 52.

Verkoopinformatie

Leeftijd14+
OnderwijsVO klas 3VO klas 4VO klas 5VO klas 6
DisciplineTheaterDansMuziektheater
Speelperiodeokt t/m dec ‘23
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

10 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

max. 400 bezoekers / max. 200 leerlingen

Credits

YoungGangsters

YoungGangsters maakt fysieke, spectaculaire, humoristische en grillige voorstellingen die spelen op locatie. Met ons eigen GangstersParadise, een uniek vormgegeven mobiele thuishaven bestaande uit een tribune, bar en terras trekken we langs steden en zomerfestivals.

Concept en regie Annechien de Vocht
Choreografie Simon Bus
Vormgeving Ruben Wijnstok
Dans 5 performers / dansers

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

STIP voorkant