Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
12+
Beeld: Nick van Tiem
DOX - Recht © Nick van Tiem.jpg
12+

Recht

Waar heb jij recht op?

DOX

Regie: Timothy de Gilde

Beeld: Nick van Tiem
DOX - Recht © Nick van Tiem.jpg
Speelperiode

feb t/m apr ‘23

65 minuten
Dans
Theater
Muziektheater

Overzicht

DOX danst en speelt een voorstelling over het vormen van je eigen identiteit en de vraag waar je recht op hebt in het leven. Over krijgen wat je toekomt, pakken wat iedereen al heeft en vinden dat je daar recht op hebt. Bepalen anderen wie jij bent of bepaal je zelf welke rol je speelt? Als je niks doet, verandert er ook niks.

Vanuit zijn raam observeert Max het verjaardagsfeest van zijn populaire overbuurmeisje Lisa. Het lijkt een komen en gaan van vrolijke, zorgeloze gasten. Max is lelijk, dat weet hij wel zeker. En knappe mensen begrijpen niet hoe dat is, lelijk en onaantrekkelijk zijn. Het maakt Max ontzettend boos. Op Lisa, zijn moeder, op de meisjes die hem niet zien staan en op de jongens die wél gezien worden door die meisjes. Max is boos op iedereen en de hele wereld:

“Ik wil mezelf niet zijn, niet zijn wie ik ben. Dat zou ik het allerliefst willen. Ik zou het raam uitvliegen en alles achter me laten. Weg, weg, weg. Zelfs de acteur die me speelt wil mij niet zijn. Zo onaantrekkelijk ben ik, zo lelijk. En waarom heb ik eigenlijk geen seks? Ze zeggen dat we alle kansen hebben, maar alles wat er echt toe doet is al voor je bepaald. Als ik de dingen niet krijg, zal ik ze zelf moeten pakken. Daar heb ik recht op, toch?” (toneeltekst: Lowie van Oers)

Huisregisseur Timothy de Gilde kwam op het idee voor Recht toen hij in 2018 las over de ‘incel-beweging’. Een groep mannen die geen seks hebben, maar vinden dat ze hier wél recht op hebben. Hij maakt de voorstelling samen met choreograaf Dalton Jansen, die de emoties van Max naar contemporary moves vertaalt. Op het ritme van de opzwepende beats van muzikant Xander Vrienten gaat het bloed sneller stromen.

Highlights

Choreograaf Dalton Jansen is winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2021

Scenograaf Janne Sterke is winnaar van de Wim Bary Stipendium prijs 2021

In de pers

Theaterkrant over Recht: "Een energieke voorstelling over eenzame adolescenten die vastlopen in hun eigen hoofd en daardoor het perspectief op zichzelf en de ander verliezen."”

Educatie

Cultuurbeleving

• Bij Recht hoort een educatiewebsite, een workshop theater/dans, een podcast en een nagesprek. De thema’s eenzaamheid en schoonheid staan hierin centraal. • De educatiewebsite biedt in de vorm van een open source alle thematieken uit de voorstelling aan. De leerlingen kunnen zich verdiepen in het actuele maatschappelijke debat over de onderwerpen van de voorstelling. • De gespreksleiders komen snel to the point in scherpe en enerverende nagesprekken. • De podcast is gratis te downloaden.

Verkoopinformatie

Leeftijd12+
OnderwijsVoorgezet Onderwijs
DisciplineDansTheaterMuziektheater
Speelperiodefeb t/m apr ‘23
Tijdsduur65 minuten
Speeloppervlakte

9 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

geen max. bezoekers / max. 200 leerlingen

Credits

Regie Timothy de Gilde
Choreografie Dalton Jansen
Tekst Lowie van Oers
Spel Juan Zyad, Noah van der Burgt e.a.

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191