Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
12+
Beeld: Nick van Tiem
5. DOX - Birds - © Nick van Tiem.jpg
12+

Birds

Dans, muziek en spoken word over het bepalen van je eigen levenspad

DOX

Beeld: Nick van Tiem
5. DOX - Birds - © Nick van Tiem.jpg
Speelperiode

feb t/m mei ‘24

60 minuten
Dans
Theater

Overzicht

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit? De prijswinnende choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? Dalton verbeeldt de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen.

Wegens succes is de voorstelling Birds terug in de theaters. In deze 12+ voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van een jongere die woont in een jeugdzorginstelling. Hierbij komen vragen langs als; Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jou?

Dalton wil met Birds laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk. “Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Door middel van de voorstelling Birds kan ik het nog meer bespreekbaar maken en geef ik de jongeren in een jeugdzorginstelling een stem.”

In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen?

Prijzen Birds

Dalton maakte met Birds zijn eerste avondvullende voorstelling bij DOX in 2022. Hiermee won hij in datzelfde jaar de Zilveren Krekel in de categorie "meest indrukwekkende productie". "De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar Birds is vooral rauw en recht voor je raap", aldus de Jury. Ook ontving de choreograaf tijdens de 25e jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen de Jonge Zwaan (’22) voor "de meest indrukwekkende jeugddansproductie". Uit het juryrapport: Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend.

In de pers

Birds is vooral geslaagd als een recht-voor-zijn-raap getuigenis in theatrale vorm, een pleidooi voor een systeem dat de jongere centraal stelt. Verplichte kost voor jeugdhulpverleners.”
Francine van der Wiel
NRC
[...] een geslaagde combinatie van tekst en beweging die laat zien dat de jeugdzorg dringend aan herziening toe is.”
Fritz de Jong
Het Parool
Intens betoog over vrijheidsberovende jeugdzorg”
Javier López Piñón
Theaterkrant
Eenzaamheid is een goede plek om te bezoeken, een slechte plaats om te verblijven. Birds vat dit krachtig samen.”
Annette Embrechts
Volkskrant
Birds is confronterend, intelligent en intens. Het maakt grote vragen en dilemma’s in de jeugdzorg begrijpelijk. Er is geen goed of fout, maar er is goed én fout.”
Aimee Heijdenrijk
directeur Stichting Pameijer.

Highlights

Birds won in 2022 de Zilveren Krekel voor de ‘meest indrukwekkende productie’ en de jonge Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende jeugddansproductie’.

Maatschappelijk thema: de actuele strijd om (gesloten) jeugdzorg te verbeteren en de samenleving bewust de te maken van leven in de jeugdzorg.

Geïnspireerd op het verleden van choreograaf en maker Dalton Jansen.

Educatie

Cultuurbeleving

Op de digitale educatie-pagina van DOX worden leerlingen interactief voorbereid op hun bezoek aan de voorstelling. De pagina dompelt leerlingen onder in de wereld van Birds. Van een intro-filmpje over de voorstelling tot een handige ‘wist je dat’-wegwijzer met artikelen, filmpjes, podcasts en een quiz. Een doe-het-zelf plek die leerlingen aan het werk zet.

Met een verdiepende workshop ‘dans en spoken word’ gaan docenten van DOX met de leerlingen aan de slag. Ze worden uitgedaagd om na te denken over vrijheid. De leerlingen leren hun eigen mening te vormen en die mening in dans uit te beelden. Na afloop van de voorstelling volgt een nagesprek met Dalton Jansen en de leerlingen. Het gesprek wordt geleid door een gespreksleider van DOX.

Kerndoelen

48, 49, 54, 55, 56

Verkoopinformatie

Leeftijd12+
OnderwijsVoorgezet Onderwijs
DisciplineDansTheater
Speelperiodefeb t/m mei ‘24
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

10 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

max. 400 bezoeker / max. 200 leerlingen

Credits

Concept Dalton Jansen
Choreografie Dalton Jansen i.s.m. Rúben Garcia Arabit, Jefta Tanate en in cocreatie met performers
Eindregie Anne Maike Mertens
Tekstbijdrage Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Anne Maike Mertens en in cocreatie met performers
Dans en spel Tuan Tran, Youri Peters en Joenoes Polnaija
Muziek Winterdagen
Lichtontwerp Jasper Nijholt
Kostuumontwerp Odair Pereira en Melitia Grace Wiebers
Artistieke coaching Timothy de Gilde & Hildegard Draaijer
Coproductie van Stichting BlackBirds met DOX, Productiehuis Theater Rotterdam & Nineties productions
Met dank aan Yousri Benriad, Patricia Furtado, Lili Mercera, Jary Dekkers van stichting Pameijer voor hun bijdrage aan de voorstelling

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191