Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
12+
Beeld: Nick van Tiem
5. DOX - Birds - © Nick van Tiem.jpg
12+

Birds

Dans, muziek en spoken word over het bepalen van je eigen levenspad

DOX

Beeld: Nick van Tiem
5. DOX - Birds - © Nick van Tiem.jpg
Speelperiode

feb t/m mei ‘24

60 minuten
Dans
Theater

Overzicht

Echte vrijheid, hoe ziet die eruit? Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú? In Birds word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. De jonge talentvolle choreograaf en danser Dalton Jansen won in 2022 met deze voorstelling vol dans, spoken word en muziek een Zilveren Krekel.

Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld?

Geïnspireerd door zijn eigen verleden voelt Dalton Jansen de noodzaak om dit verhaal te vertellen over de eenzame dwaaltocht van jongeren die vast zijn komen te zitten in hun leven en de maatschappij. En om te laten zien dat je jezelf daaruit kunt vechten. Dalton Jansen: “Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Je bent onderdeel van de maatschappij, maar je voelt je beperkt door je omgeving. Opgeven? Dat is nooit een optie. De één moet harder vechten dan de ander. Er zijn altijd tegenslagen en deze moeten we omzetten in iets positiefs, want er is een levenspad voor iedereen.”

Prijzen en nominaties

Birds won de Zilveren Krekel 2022 in de categorie "meest indrukwekkende productie". "De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar Birds is vooral rauw en recht voor je raap", aldus de Jury. Ook sleepte de choreograaf de Jonge Zwaan voor "de meest indrukwekkende jeugddansproductie". Uit het juryrapport: Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend. Danser Jefta Tanate was genomineerd voor een Zwaan in de categorie "meest indrukwekkend jeugddansprestatie" voor zijn rol in Birds, met als toelichting: Zijn onwaarschijnlijke soepelheid en groovy muzikaliteit stellen hem in staat steeds met veel risico te dansen. Complex dansmateriaal krijgt bij Tanate een natuurlijke, schijnbaar moeiteloze kwaliteit. Tegenover de zware thematiek in Dalton Jansens voorstelling stelt hij een lichtheid die een welkom tegenwicht vormt, zonder de beklemmende intensiteit te verliezen." 

In de pers

Birds is een eerlijke, rauwe voorstelling over een jeugd in de jeugdzorg”
Annette Embrechts
de Volkskrant
Birds is vooral geslaagd als een recht-voor-zijn-raap getuigenis in theatrale vorm, een pleidooi voor een systeem dat de jongere centraal stelt. Verplichte kost voor jeugdhulpverleners.”
Francine van der Wiel
NRC
[...] een geslaagde combinatie van tekst en beweging die laat zien dat de jeugdzorg dringend aan herziening toe is.”
Fritz de Jong
Het Parool
Intens betoog over vrijheidsberovende jeugdzorg”
Javier López Piñón
Theaterkrant

Highlights

Birds won in 2022 de Zilveren Krekel voor de ‘meest indrukwekkende productie’ en de jonge Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende jeugddansproductie’.

Maatschappelijk thema: de actuele strijd om (gesloten) jeugdzorg te verbeteren en de samenleving bewust de te maken van leven in de jeugdzorg.

Geïnspireerd op het verleden van choreograaf en maker Dalton Jansen.

Educatie

Cultuurbeleving

Op de digitale educatie-pagina van DOX worden leerlingen interactief voorbereid op hun bezoek aan de voorstelling. De pagina dompelt leerlingen onder in de wereld van Birds. Van een intro-filmpje over de voorstelling tot een handige ‘wist je dat’-wegwijzer met artikelen, filmpjes, podcasts en een quiz. Een doe-het-zelf plek die leerlingen aan het werk zet.

Met een verdiepende workshop ‘dans en spoken word’ gaan docenten van DOX met de leerlingen aan de slag. Ze worden uitgedaagd om na te denken over vrijheid. De leerlingen leren hun eigen mening te vormen en die mening in dans uit te beelden. Na afloop van de voorstelling volgt een nagesprek met Dalton Jansen en de leerlingen. Het gesprek wordt geleid door een gespreksleider van DOX.

Kerndoelen

48, 49, 54, 55, 56

Verkoopinformatie

Leeftijd12+
OnderwijsVoorgezet Onderwijs
DisciplineDansTheater
Speelperiodefeb t/m mei ‘24
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

10 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

max. 400 bezoeker / max. 200 leerlingen

Credits

Concept Dalton Jansen
Regie Anne Maike Mertens
Dans Jefta Tanate, Rúben Garcia Arabit
Tekst Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Jefta Tanate, Anne Maike Mertens
Lichtontwerp Jasper Nijholt
Choreografie Dalton Jansen i.s.m. Rúben Garcia Arabit en Jefta Tanate

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

STIP voorkant