Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
12+
Beeld: Nick van Tiem
5. DOX - Birds - © Nick van Tiem.jpg
12+

Birds

Dans, muziek en spoken word over het bepalen van je eigen levenspad

DOX

Beeld: Nick van Tiem
5. DOX - Birds - © Nick van Tiem.jpg
Speelperiode

feb t/m apr '22

60 minuten
Dans
Theater
Muziektheater

Overzicht

Echte vrijheid, hoe ziet dat eruit? De jonge talentvolle choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? In de DOX-voorstelling Birds verbeeldt Dalton de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen.

In de voorstelling vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú?

Dalton wil met Birds laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk. ‘Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Ook is er vaak niet veel oog voor talent in dit soort instellingen. Dat ik wilde dansen, vonden ze daar bijvoorbeeld geen goed idee. Door met deze jongeren te praten en hier een voorstelling over te maken wil ik hun wensen en dromen zichtbaar maken, ze een stem geven.’

In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen?

Wie is Dalton Jansen?

Dalton maakt met Birds zijn eerste avondvullende voorstelling bij DOX. Eerder maakte hij bij Theater Rotterdam een drieluik kortere studies over hetzelfde thema, To the Edge I, II en III. Bij DOX maakte hij de choreografie voor Wat me niet breekt, over jongeren die zich zonder ouders door het leven moeten slaan, en maakte hij samen met maker Timothy de Gilde de opzwepende voorstelling Recht. Ook onderzocht hij in de voorstelling Run Quiet bij Theater Rotterdam de traditionele dansen van de Antillen en de invloed van zijn roots op zijn ontwikkeling als choreograaf. Recensent Moos van den Broek van Theaterkrant noemde hem al meest verheugende nieuwe ontwikkeling achter de schermen als charismatische jonge leider in de dans.

In de pers

Birds is een eerlijke, rauwe voorstelling over een jeugd in de jeugdzorg”
Annette Embrechts
de Volkskrant

* * * *

Birds is vooral geslaagd als een recht-voor-zijn-raap getuigenis in theatrale vorm, een pleidooi voor een systeem dat de jongere centraal stelt. Verplichte kost voor jeugdhulpverleners.”
Francine van der Wiel
NRC
[...] een geslaagde combinatie van tekst en beweging die laat zien dat de jeugdzorg dringend aan herziening toe is.”
Fritz de Jong
Het Parool
Intens betoog over vrijheidsberovende jeugdzorg”
Javier López Piñón
Theaterkrant

Highlights

Tegenslagen leren omzetten in positiviteit.

Geïnspireerd op de jeugd van choreograaf Dalton Jansen.

Educatie

Cultuurbeleving

DOX biedt de inleiding in de vorm van een digitale educatie pagina die leerlingen interactief voorbereid op hun bezoek aan de voorstelling. De leerlingen worden hier ondergedompeld in de wereld van Birds. Van een intro filmpje over de voorstelling tot een handige ‘wist je dat’ wegwijzer met artikelen, filmpjes en podcasts. Een doe het zelf plek die leerlingen aan het werk zet en een quiz. Met een verdiepende workshop dans en spoken word gaan docenten van DOX met de leerlingen aan de slag. Ze worden uitgedaagd om na te denken over vrijheid. Wat is vrijheid? De leerlingen leren hun eigen mening te vormen en die mening in dans uit te beelden. Afsluitend volgt een nagesprek met Dalton Jansen en de leerlingen. Het gesprek wordt geleid door een gespreksleider van DOX.

Kerndoelen

48, 49, 54, 55, 56

Verkoopinformatie

Leeftijd12+
OnderwijsVoorgezet Onderwijs
DisciplineDansTheaterMuziektheater
Speelperiodefeb t/m apr '22
Tijdsduur60 minuten
Speeloppervlakte

8,5 x 10 x 5

Maximum aantal bezoekers

geen max. bezoekers / max. 200 leerlingen

Credits

Concept en regie Dalton Jansen
Tekst Bart van den Donk, Jefta Tanate en Leandro Ceder
Dans Jefta Tanate, Rúben Garcia Arabit en Leandro Ceder
Choreografie Rúben Garcia Arabit en Jefta Tanate
Muziek Winterdagen
Lichtontwerp Jasper Nijholt
Eindregie Anne Maike Mertens
Coaching Timothy de Gilde
Producenten DOX & Productiehuis Theater Rotterdam

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

STIP voorkant