Overzicht Foto's Educatie Verkoopinformatie Credits
Bekijk video
12+
Publiciteitsbeeld-Wabi Sabi Theater-TERECHT-staand
12+

TERECHT

Bruisend multidisciplinair theater over gevangen levens

Het Houten Huis

Wabi Sabi Theater

Stichting Herstel & Terugkeer

Publiciteitsbeeld-Wabi Sabi Theater-TERECHT-staand
Speelperiode

sep t/m nov ’24

70 minuten
Dans
Muziektheater

Overzicht

‘Luister naar wat ik te zeggen heb. Wil je wel luisteren naar wat ik te zeggen heb? Wil je wel luisteren, ben je wel echt geïnteresseerd om naar mij te luisteren? of Wil jij gewoon je systeem invullen met de oordelen die je over mij hebt, over mijn afkomst of over mijn persoon, of over wat ik heb gedaan in het leven?' - uit interview ex gedetineerde

In een kerk bevindt zich een absurde rechtbank. Hier worstelen rechters, verdachten, slachtoffers en experts om hun menselijkheid te behouden. Rituelen en regels moeten orde scheppen in de chaos. Ondertussen ziet het publiek het onderscheid tussen de betrokkenen steeds verder vervagen.

TERECHT is een eigenzinnige mix van dans, livemuziek en tekst. Een voorstelling gebaseerd op moedige, tragische en hoopgevende verhalen van mensen die zoeken naar een manier om wat kapot is, nieuwe waarde te geven.

Theatermaker Maarten Smit van Wabi Sabi Theater interviewde hiervoor verschillende mensen (van daders tot gevangenisdirecteur) over ons strafrechtssysteem. Hij vroeg hen naar de impact van proces, straf, detentie en de terugkeer in de samenleving. TERECHT is een wervelende weergave van zijn bevindingen.

In de pers

Terecht is troostrijk en bloedmooi theater voor iedereen vanaf pakweg twaalf jaar die na wil denken over een mogelijke verbinding tussen onderwereld en bovenwereld.”
Jos Schuring
Scénes
Terecht is een prachtige opvolger van de vorige succes voorstelling Hier valt niets te halen.”
Erik Nederkoorn
DvhN
Winnaar bianchi herstelrecht cultuurprijs 2023.”
Amber Veltman en Juersson Hermanus beschikken over het bewonderenswaardige vermogen om moeiteloos hun golvende, bruisende dansen te combineren met het helder uitspreken van hun teksten. Terwijl Martin Frank acteren combineert met gitaar spelen en speelse percussie, in dit geval veelal met de voorzittershamer van de rechtbank. Het decor, van hoge kubussen, intrigeert dankzij verborgen luikjes en doorgangen.”
Ron Rijghard
NRC

Highlights

Onderbelicht en maatschappelijk relevant thema: waargebeurde verhalen vanuit het perspectief van (ex)gedetineerden.

Multidisciplinair theater met een mix van dans, tekst en live-muziek.

Educatie

Cultuurbeleving

Een lesbrief geeft leerkrachten handvatten om leerlingen voor te bereiden op de thema’s van de voorstelling: schuld, straf en rechtvaardigheid. Na afloop volgt een nagesprek.

Op afspraak is het mogelijk om met de klas een gesprek te voeren met een ex-gedetineerde. Bovendien is er ‘een gesprek op voeten’ mogelijk. Dit is een actieve dialoogvorm aan de hand van stellingen zoals ‘criminaliteit is een keuze’ of ‘eens schuldig is altijd schuldig’. Leerlingen tonen hun mening door hun stem te laten horen en letterlijk positie te kiezen in de lege ruimte.

Kerndoelen

36, 50, 52

Verkoopinformatie

Leeftijd12+
OnderwijsVO klas 1VO klas 2VO klas 3VO klas 4VO klas 5VO klas 6
DisciplineDansMuziektheater
Speelperiodesep t/m nov ’24
Tijdsduur70 minuten
Speeloppervlakte

8 x 8 x 6

Maximum aantal bezoekers

max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen

Credits

Het Houten Huis

Wabi Sabi Theater

Wabi Sabi is een Japans begrip en is te omschrijven als ‘de schoonheid van imperfectie’. Wabi Sabi streeft ernaar met theater de verborgen schoonheid en kracht te tonen van de kwetsbare mens. Op basis van interviews met ervaringsdeskundigen in de regio èn experts door het hele land, maakt Wabi Sabi multidisciplinaire voorstellingen voor in het theater of op een bijzondere locatie. Met een onderscheidende stijl, een mix van circus, dans, live muziek èn documentaire tekst worden prangende, actuele vraagstukken inzichtelijk en bespreekbaar gemaakt.

Stichting Herstel & Terugkeer

De Stichting Herstel en Terugkeer wil hen die ten onrechte niet gehoord en erkend worden graag een podium geven. Iedereen heeft recht van spreken.

Concept en regie Maarten Smit
Muziek/compositie Martin Franke
Choreografie Performers & Maarten Smit i.s.m. Davey Bakker
Dans en spel Amber Veltman, Juersson Hermanus, Martin Franke
Tekst Wessel de Vries & Maarten Smit
Productie Richard de Vries
Regieassistent Bas van Arenthal (Stage)
Decor Douwe Hibma
Kostuums Freja Roelofs
Rekwisieten Andre Kok
Lichtontwerp Desirée van Gelderen
Techniek Hanne Bouman en Tjebbe Witteveen
Dramaturgie Marc Maris en Elien van den Hoek
Teaser Jules van Hulst
Verdiepingsprogramma Maartje Keizer
Marketing Amarins Elzing
Zakelijke leiding Hans Jansen
Dramaturgisch advies Marleen Jongens

Gerelateerde voorstellingen

Alle voorstellingen

Over STIP

SUN_5191