Prijzen

Trojan Wars wint Gouden Krekel

11 september was de uitreiking van de Toneelprijzen op het Gala van het Nederlands Theater, waaronder de Gouden Krekel. We kunnen wel stellen dat het de avond van Trojan Wars was. Deze indrukwekkende bingewatch voorstelling van HNTJong won de felbegeerde

winnaarsfoto

Gouden Krekel voor Trojan Wars

Trojan Wars is een marathonvoorstelling van vijf uur, in regie van Noël Fischer. De voorstelling is geïnspireerd op een van de oudste oorlogsverhalen uit de geschiedenis, de Ilias  van Homerus, en gaat over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. We maakten van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie. De jeugdtheaterjury noemt de voorstelling "een grootse theaterprestatie," en beloont de voorstelling met de Gouden Krekel. Regisseur Noël Fischer kan haar geluk niet op.

Louis d’Or voor Bram Suijker als Achilles

Bram Suijker ontvangt de Louis d'Or voor zijn rol als Achilles. Hij schitterde niet alleen in Trojan Wars, maar speelde ook de getraumatiseerde Billy Pilgrim in Slachthuis Vijf van Theater Rotterdam, in regie van Erik Whien. Volgens de Nederlandse Toneeljury is dit echt Brams theaterseizoen:

"Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden. Met zijn rol in Trojan Wars brengt hij je tot voor Christus, hij brengt de oorlog in je hoofd en in je hart. Als Achilles toont hij zich een opvallend veelzijdig acteur. Hij breit de scènes tot een geheel, en kleurt dan plots weer regelrecht tegen. Hij observeert en waardeert. Hij heeft lief en stoot af. Hij is van niemand, maar zorgt voor velen. Hij maakt van Achilles een jongeman die je niet al te serieus moet nemen en precies hierdoor neem je hem als toeschouwer bloedserieus."

Prosceniumprijs voor kostuumontwerper Carly Everaert

De Prosceniumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan regie, decor, kostumering, dramaturgie of muzikale ondersteuning. Dit jaar gaat de prijs naar Carly Everaert, die de kostuums voor Trojan Wars ontwierp. De Prosceniumprijs is voor Carly's hele oeuvre. De Nederlandse Toneeljury:

"Carly is een kunstenaar die consequent tegen de verwachtingen inkleurt, waardoor ze op spannende en onmiskenbare wijze reliëf aanbrengt in de personages op de vloer."

Carly ontwerpt dit seizoen ook de kostuums voor de voorstelling QUEER PLANET.

12-09-2022
Deel dit bericht:

Over STIP

SUN_5191